2023-05-01 08:00Pressmeddelande

Möbelrenovering sparar sex ton koldioxidutsläpp i Kalmar

Kalmar har som mål att bli en hållbar kommun till 2030 och en plats där människor lever miljövänligt och företag gör medvetna val. Nu ska Apotekets Kalmarkontor inspirera andra verksamheter att minimera slit-och-släng genom att återbruka inredning.

Till 2030 ska Kalmar bli klimatneutrala. Det beslutet togs tillsammans med 22 andra svenska kommuner och sex regioner innan årsskiftet. Som en del i satsningen ska det lokala näringslivet minska sina utsläpp och påbörja en grön omställning.

För statliga Apoteket är arbetet redan igång. Företagets kundservice-avdelning flyttar såväl personalstyrka som återbrukade bord, stolar, fåtöljer, soffor och akustikskärmar från Varvsholmen till nya lokaler vid Linnéuniversitetet. I stället för att slänga slitna möbler och köpa nya har de satsat på att fräscha upp dem. Det har inneburit en besparing av över sex ton koldioxidutsläpp jämfört med att köpa nya.

– 90 % av våra möbler är nu renoverade, i många fall har vi inte ens tittat på nya möbler, utan för oss handlar det om att göra hållbara val. Vi hade öppet hus för alla medarbetare förra veckan och vi har bara fått positiva signaler. Nu hoppas vi att vi kan inspirera andra företag att göra liknande satsningar, säger Mats Juväng, chef för kundservice på Apoteket.

Det är Kalmarföretagen Atrio Arkitekter, Input interiör, Tapet-Sören och Williams snickeri & lackering som ansvarat för projektet. Under tre månader har de arbetat med att byta klädsel, lacka om och tvätta över 70 stolar och fåtöljer samt utrusta nästan 50 bord med nya bordsskivor. Uppdrag som blir allt vanligare enligt Input interiör.

– Vi ser att fler företag i regionen integrerar inredning i sitt hållbarhetsarbete och att återbruka möbler är ett effektivt sätt att minimera koldioxidutsläpp. Hos Apoteket har vi använt en ny färgpalett för hela inredningen och utrustat bord med eluttag. I dag finns alla möjligheter att rädda befintlig inredning som man tidigare dömde ut på grund av slitage eller fel färg, säger Tess Adolfsson som är projektledare på Input interiör.


Om Input interior

Input interiör är Nordens ledande oberoende inredningskoncern med unik kompetens inom behovsanpassade lösningar för kontor och näringsliv, hotell och restaurang, skola och utbildning samt vård och omsorg. Idag är vi ca 560 medarbetare på 41 orter i Norden och omsätter ca 3,5 miljarder kronor.