2023-05-02 08:00Pressmeddelande

Greenified hjälper kommunen att nå miljömål

Greenifed

Till 2035 ska Partille kommun vara en hållbar kommun och redan nu är arbetet i full gång. Idag träffas kommundirektören, kommunalråd och tjänstepersoner på kommunens lägergård på Flatön för att lyfta hållbarhetsarbetet samtidigt som återbrukade möbler, som är en del i satsningen, flyttar in på gården.
– Genom att köpa återbruk får vi bättre möbler än tidigare för mindre pengar. Vi sparar både på koldioxidutsläpp och utgifter, säger Kristina Svensson, Kultur- och fritidschef.

Kommunfullmäktige i Partille har antagit en policy som ligger till grund för hållbarhetsarbetet i kommunen. Ett av målen gäller miljö och inom området har återbruk blivit en viktig faktor.

Kristina Svensson är kultur- och fritidschef och menar att det cirkulära tankesättet har gett utrymme för inköp av begagnade möbler. Något som kommunen hoppas ska ge dubbel effekt.

– Vi jobbar både med att återanvända möbler från våra egna verksamheteter och köpa in externt. Det handlar inte bara om att vi som jobbar i kommunhuset ska minska vårt klimatavtryck. Vi vill också vara en förebild gällande cirkulär användning för våra invånare. Förhoppningsvis ger det här ringar på vattnet, säger Kristina Svensson.

Det är Göteborgsföretaget Input interiör som har levererat soffor, fåtöljer, och stolar till lägergården genom den cirkulära e-handeln Greenified. En återbrukssajt där offentliga verksamheter och företag kan köpa och sälja möbler. Inredningsföretagets projektledare Kristina Thenor menar att Partille ligger i framkant inom hållbar inredning.

– Det är väldigt roligt att arbeta med en kommun som Partille, som har satt höga krav på sig själva och tar ett miljömässigt ansvar. De blir ett föredöme för andra kommuner och ligger långt fram i sin klimatomställning.

Att välja återbrukade möbler i stället för nyproducerade är en stor miljömässig fördel. Med möblerna från Greenified har Partille kommun sparat in nästan två ton koldioxidutsläpp jämfört med att köpa nya. Men fördelarna är fler.

– Genom att köpa återbruk får vi tillgång till kvalitetsmöbler som håller längre och blir billigare än att köpa nya. Tidigare i vår avslutade vi ett projekt med återbruk i foajén på Kulturhuset och framöver ser vi att det kan användas på fler kontor och fritidsgårdar. Det finns stora möjligheter med återbruk och vi hoppas att fler kommuner tänker i samma banor, avslutar Kristina Svensson.

 


Om Input interior

Input interiör är Nordens ledande oberoende inredningskoncern med unik kompetens inom behovsanpassade lösningar för kontor och näringsliv, hotell och restaurang, skola och utbildning samt vård och omsorg. Idag är vi ca 560 medarbetare på 41 orter i Norden och omsätter ca 3,5 miljarder kronor.


Kontaktpersoner

Elias Källén
Communications Officer
Elias Källén